Sabrat Jeesukselle

Luulin, että olen koko Israelissa ainoa juutalainen, joka uskoo Jeesukseen! Näin huudahtaa usein syntyperäinen israelilainen kertoessaan ensimmäisistä viikoistaan tai joskus jopa kuukausista sen jälkeen, kun on tehnyt tyrmistyttävänlöydön Jeesuksen messiaanisuudesta ja antanut elämänsä hänelle. Tämä on yksi merkittävimmistä eroista heidän ja meidän välillämme – meidän, jotka synnyimme ja kasvoimme ”maanpaossa”. Vaikka enemmistö juutalaisista Israelin ulkopuolella pitää Jeesukseen uskovia juutalaisia lähinnä naurettavina, meitä outoja yksilöitä kuitenkin tapaa siellä useammin kuin Israelissa. Itse asiassa epävirallisten tilastojen mukaan jossakin vaiheessa Moskovassa ja Pietarissa yksi kymmenesosa ortodoksipapeista oli juutalaistaustaisia! Israelissa tilanne on luonnollisesti toisenlainen. Oikea juutalainen ei usko Jeesukseen – diasporassa juutalaiset vanhemmat saattoivat korkeintaan kuiskata tämän tuhansia vuosia vanhan mantran lastensa herkkiin korviin siinä pelossa, että loukkaisivat ei-juutalaisia naapureitaan. Täällä Israelissa mielipide voidaan vaikka huutaa kadunkulmista. Ja paikallinen ortodoksijuutalaisuus asettuu tukemaan sitä täysin, kuten lähetystyötä vastustavat järjestöt kerta toisensa jälkeen toiminnallaan osoittavat.

Huolimatta Israelin hengellisestä ilmapiiristä messiaaninen yhteisö kasvaa joka vuosi. Eikä tämä johdu pelkästään siitä, että ilomielin tottelemme Raamatun alkulehdillä annettua käskyä: Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää. Jumalan Henki toimii keskellämme ja kirkastaa Jeesuksen niillekin, jotka eivät ole koskaan aiemmin uskaltaneet ajatellakaan häntä. Mutta kuinka moni meistä messiaanisista on syntyperäinen, sabra? Varovaisten arvioiden mukaan sabroja on 15%-20% Israelin Jeesukseen uskovista juutalaisista. Koska suurin osa heistä on syntynyt uskovaan perheeseen, niiden osuus, jotka tulivat uskoon ilman perheen tukea, on vieläkin pienempi. Tämä suhteellisen pieni joukko on aina kiinnostanut minua. Heidän tarinansa ovat erityisiä, sillä yleensä ottaen perhe ja kulttuuri muokkaavat yksilöä voimakkaimmin. Miten nämä ihmiset ovat lähteneet seuraamaan Jeesusta, kun mikään heidän ympärillään ei kannusta siihen?

Jos haluat todella herättää huomiota Israelissa, haastattele vaikka Bnei Brakin kaupungin entistä ultraortodoksirabbia, joka on nyt Jeesuksen opetuslapsi. Meidän tarkoituksemme Caspari-keskuksessa ei kuitenkaan ollut nostattaa korkeita laineita. Halusimme koota Jeesukseen uskovien todistuksia, jotka puhuttelisivat israelilaista kadunmiestä, luonnollisesti hepreaksi. Päätimme tuottaa videoita, joissa haastateltavat jakaisivat uskostaan, elämänhistoriastaan, perhetaustastaan ja voittamistaan vaikeuksista.

Vuonna 2017 aloimme etsiä sopivia haastateltavia. Kriteerit ehdokkaiden valintaa varten mietittiin tarkkaan. Halusimme ihmisiä, jotka olivat syntyneet ja kasvaneet Israelissa ei-messiaanisessa perheessä, jotka olivat ensimmäisiä uskovia suvussaan ja jo uskossaan kypsiä, hyvämaineisia messiaanisen yhteisön jäseniä. Heidän tuli olla kykeneviä kertomaan itsestään kiinnostavalla tavalla. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä kriteerinä oli se, että heidän piti olla valmiita julkistamaan kertomuksensa ilman pelkoa perheenjäsenten, työnantajan tai viranomaisten reaktioista.

Nyt haastattelut ovat valmiita ja ne ladataan pian Casparin nettisivuille ja YouTubeen. Jos et ymmärrä hepreaa, odottele vielä hetki niin teemme videoihin englanninkieliset tekstitykset. Rukoilethan katsojien puolesta, erityisesti niiden, jotka eivät vielä tunne Jeesusta!

Alec Goldberg

Israelin-työn johtaja