Tervetuloa kirjastoon!

Maria Kanervikkoaho, kirjastonhoitaja

 

”…varustaakseen kaikki seurakunnan jäsenet palvelutyöhön, Kristuksen ruumiin rakentamiseen.” (Ef. 4:12)

Tämä raamatunkohta on aina ollut Caspari-keskuksen innoittaja ja työn tavoite. Kuten monet tukijamme tietävätkin, toimintamme ytimessä on seurakuntien ja yksittäisten uskovien varustaminen kurssien ja julkaisujen kautta. Ja missä on koulutusta ja opintoja, siellä tulee luonnollisesti olla myös kirjasto.

Caspari-keskuksen kirjasto on luultavasti näkyvin osa työtämme. Suurin osa muista aktiviteeteista tapahtuu joko henkilökuntamme kirjoituspöydillä täällä Jerusalemissa tai jopa eri puolilla maailmaa. Kirjasto sen sijaan on jotain, jonka vierailijat voivat nähdä, koskettaa ja halutessaan ottaa mukaansa lainaamalla kirjan tai pari.

Hyllyissämme on noin 7000 kirjaa, ja vastaanotamme useita eri aikauslehtiä. Eniten kirjoja on englanniksi, mutta meillä on materiaalia myös hepreaksi, venäjäksi ja jopa amharaksi. Olemme erikoistuneet messiaanista liikettä ja kristinuskon juutalaisia juuria käsittelevään kirjallisuuteen. Meillä on lisäksi teoksia teologian eri osa-alueilta kuten esimerkiksi kirkkohistoriasta, systemaattisesta teologiasta ja käytännöllisestä teologiasta. Kun puhutaan messiaanisesta liikkeestä, messiaanisten juutalaisten teologiasta, juutalaisista juurista tai vaikkapa juutalaisevankelioinnista, valikoimamme on luultavasti Israelin paras.

Caspari-keskuksen kirjasto palvelee sekä paikallisia messiaanisia uskovia että laajemmin kansainvälistä kristittyjen yhteisöä. Tyypillinen kirjastonkäyttäjä voi olla paikallinen uskova, joka tulee lukemaan raamattukommentaarejamme, tai hän voi olla ulkomaalainen vaihto-opiskelija, joka etsii tietoa messiaanisesta liikkeestä. Vuosien mittaan kirjastoamme ovat hyödyntäneet ulkomaalaiset sapattivapaalla olevat pastorit, jotka tekevät tutkimusta; raamatunkääntäjät, jotka käyttävät kommentaareja ja sanakirjoja; ulkomaiset hepreanopiskelijat, jotka kaipaavat hiljaista paikkaa keskittymistä varten – vain muutaman esimerkin mainitakseni. Osa vierailee meillä kerran tai kahdesti lyhyen Jerusalemissa oleskelunsa aikana. Osa tulee vuosi vuoden jälkeen yhä uudestaan. Heitä kaikkia yhdistää tarve löytää rauhallinen paikka ja tutkia monipuolista kirjallisuutta, jota ei välttämättä ole muualta kovin helposti saatavilla.

Olen toiminut Caspari-keskuksen kirjastonhoitajana noin viisi vuotta. Kun minulta kysytään, mikä on antoisinta työssäni, vastausta ei tarvitse miettiä kauan: parasta on auttaa ihmisiä löytämään, mitä he tarvitsevat. Nautin, kun saan etsiä kirjoja tietystä aiheesta, tai kirjoja, jotka vastaavat tiettyyn kysymykseen. Mitä suurempi haaste, sen suurempi ilo. Välillä kirjastonkäyttäjän kysymys on joko niin yksityiskohtainen tai niin epämääräinen, että kirjaston hakuohjelmasta ei ole mitään apua, ja minun on vain luotettava vaistooni. Kun löydän tarvittavan kirjan tai tiedon, saan suurta tyydytystä työstäni. Mahdollisuus auttaa ja palvella antaa tarkoituksen työlleni.

Ja tietenkin ne kirjat! Olen päivät pitkät tuhansien teosten ympäröimänä, ja jokaisella niillä on oma tarinansa (Harmi vain, etten voi viettää kaikkea työaikaani lukien!). Jos tarkastellaan vain niteiden määrää, Caspari-keskuksen kirjasto ei ehkä ole kovin suuri, mutta jos keskitytään kirjojen sisältöön ja laatuun, kirjastomme on erinomainen. Luonnollisestikaan meillä ei ole KAIKKIA messiaanisista juutalaisista tai kristinuskon juutalaisista juurista kirjoitettuja kirjoja – ei millään kirjastolla ole. Mutta meiltä löytyvät kaikki tärkeimmät teokset ja paljon, paljon muuta.

Olitpa sitten Jerusalemissa vain pikaisella vierailulla tai pidemmän aikaa, olet enemmän kuin tervetullut tutustumaan ja käyttämään kirjastoamme!