Ajassa mukana

Margarita Kantor, projektikoordinaattori

 

Sapattikouluseminaarit ovat vuodesta toiseen olleet onnistunein Caspari-keskuksen toimintamuoto. Nyt on meneillään jo 21. vuosi, jolloin järjestämme niitä. Niin hienolta kuin menestys tuntuukin, on vaarana, että ajaudumme toistamaan vuosi toisensa jälkeen samoja toimintamalleja ikään kuin automaattiohjauksella. Jatkuva haaste onkin miettiä, kuinka työtä voisi vielä viedä eteenpäin.

Noin kaksi vuotta sitten pidimme työntekijäkokouksessa aivoriihen nykyisten työmuotojemme kehittämisestä. Ehdotin, että Caspari-keskus tarjoaisi opetusta webinaarien eli verkkoseminaarien muodossa – se olisi uudenaikainen ja kätevä tapa saada ihmisiä mukaan. Ajatukseni oli, että äänittäisimme kokeneiden kasvattajien luentoja, ja jakaisimme näitä videoita lasten kanssa työskenteleville, jotta he voisivat katsella niitä vapaa-ajallaan. Kaikki työkaverini pitivät ideaa hyvänä, mutta kukaan ei oikein osannut sanoa, kuinka sitä voisi käytännössä toteuttaa.

Israelissa asiat harvoin tapahtuvat kovin nopeasti. Tälläkin kohtaa se piti paikkansa. Tiesimme, että uusi työmuoto vaatisi paitsi paljon lisärahoitusta, myös ammattikuvaajan ja muita tekniikan asiantuntijoita. Meillä oli enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, mutta aloimme rukoilla ja odottaa, kuinka Jumala vastaisi. Vähän kerrassaan palapelin palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Kalliin projektin rahoittajiksi löytyi kaksi medialähetysjärjestöä. Sitten Jumala toi yhteistyökumppaniksemme toisen paikallisen lapsityötä tekevän tahon. Yhdessä heidän kanssaan olemme saaneet alkaa puhaltaa elämää tähän näkyyn.

Parin viime vuoden aikana sapattikouluseminaarimme ovat palvelleet yli 600 vapaaehtoista lapsityöntekijää noin 120 messiaanisesta seurakunnasta. Kaikki halukkaat eivät kuitenkaan koskaan pääse mukaan perjantaisin pidettäviin koulutuksiin. Israelissa perjantai on viikonlopun toinen päivä ja siten useimmille vapaa, mutta aina joidenkin on silloinkin oltava töissä tai opiskeltava. Helppokäyttöinen verkkokurssi ratkaisee tämän ongelman.

Verkkokurssin nimeksi päätettiin antaa “Herra, haluan opettaa!” Jokainen lasten kanssa ohjaajana tai vanhemman roolissa toimiva tarvitsee perustiedot noin 20 aiheesta. Nämä aiheet muodostavat kurssin ytimen. Kutakin teemaa opiskellaan kuukauden verran. Kukin kurssilainen katselee kolme lyhyttä videota ja tekee sen jälkeen opettajan määräämän harjoitustehtävän. Kuun loppupuolella opiskelijat kerääntyvät verkkoseminaariin opettajan kanssa, tehtävät käydään yhdessä läpi ja keskustellaan.

Kurssi on jo herättänyt huomattavaa kiinnostusta sapattikoulunopettajissa. Edessä onkin nyt kuuma ja intensiivinen kesä täynnä kuvauksia ja muuta puuhaa, ennen kuin verkkokurssi syksyllä voi alkaa. Rukoilethan sinäkin tämän projektin puolesta!