Ny styringsmodell for Caspari-senteret

Elisabeth Eriksen Levy, internasjonal leder

Den messianske bevegelsen i Israel er i vekst og modning. For nesten 40 år siden, da Caspari-senteret ble opprettet, kunne fellesskapet av jødiske Jesus-troende sammenlignes med et lite barn som trengte det meste. I dag er situasjonen en helt annen. Barnet har vokst opp og trenger mindre støtte. Dette er en normal utvikling for alle barn – eller en kirke eller en organisasjon.

Når det gjelder misjonsarbeid, blir det vanligvis hevdet at når 2 % av en folkegruppe er nådd, så bør de lokale kirker og organisasjoner være sterke og modne nok til å ta mer ansvar. Utenlandsk hjelp, som kan være nødvendig i begynnelsen, kan utfases eller endre karakter. Det betyr ikke at utenlandsk arbeid og arbeidere ikke lenger behøves. Det betyr heller at arbeid utført av utlendinger kanskje må endre karakter; utenlandske utsendinger bør gå fra å være hovedledere og beslutningstakere til å inneha en  funksjon av mer støttende art.

Mens den kritiske 2%-grensen ennå ikke er nådd i den lokale jødiske befolkningen, ser vi at den sakte men sikkert nærmer seg. Vi på Caspari-senteret vet hvor viktig det er at det lokale arbeidet drives lokalt. Vår organisasjon ble opprettet i 1982 av utlendinger som hadde et sterkt ønske om å støtte og bygge opp det lokale fellesskapet av troende. Siden da har vårt lederskap og vårt styre tradisjonelt vært utenlandsk. Når vi har fulgt med på utviklingen i det lokale arbeidet gjennom mange år, erkjenner vårt lederskap at det stedegne fellesskapet er solid etablert og nær fullvoksent … og at det snart er tid for noen endringer fra vår side.

Dette er grunnen til at vi har kommet til den avgjørende beslutningen at vi sakte men sikkert skal forandre vår styringsmodell. Vi vil gi plass for flere lokale personer. Dette er et stort skritt, og ikke noe vi tar lett på. Denne nye modellen vil inneholde et flertall av lokale i vårt styre (4 av 7 lokale, 3 av 7 utenlandske), og arbeidet skal ledes av en lokal. Vi tar sikte på at denne nye modellen skal være på plass innen 2021.

Vær med oss i bønn når vi nå tar fatt på denne viktige prosessen med å lete etter nye lokale styremedlemmer og ny lokal leder.

* Når undersøkelsen til vår nye bok, den oppdaterte versjonen av «Facts & Myths – about the Messianic Congregations in Israel» er avsluttet, vil vi få et mer nøyaktig antall på Jesus-troende jøder i Israel.