Caspari-keskuksen työntekijä esittäytyy

Margarita Kantor, projektikoordinaattori

Kuka olet?

Nimeni on Margarita Kantor. Olen syntynyt Venäjällä, ja olen työskennellyt Caspari-keskuksessa projektikoordinaattorina vähän yli vuosikymmenen ajan.

Jokin aika sitten kävin Saksassa, ja tapasin siellä naisen, joka on seurakunnassaan ainoa juutalaistaustainen. Hän esitteli itsensä näin: ”Toimin juutalaisena seurakunnassani – tuon aina keskusteluun juutalaisen näkökulman.” Se sai minut hymyilemään. Itsekin teen mielelläni niin.

Kertoisitko jotakin perheestäsi?

Olen naimisissa sielunkumppanini kanssa. Mielestäni yksi tärkeimpiä asioita avioliitossa on yhteinen teologia. Jumalalle kiitos, meillä mieheni kanssa on sama ymmärrys uskon perusteista.

Mitä teit ennen Caspari-keskukseen tuloa? Mikä on pohjakoulutuksesi ja ammatillinen taustasi?

Olen jalkinealan insinööri. Suoritin maisterintutkinnon juuri perestroikan alettua. Yhteiskunnallinen muutos sekoitti työelämän Venäjällä niin perusteellisesti, etten koskaan toiminut insinöörin tehtävissä. Sen sijaan työskentelin eri kustantajien palveluksessa. Olen tehnyt sihteerin töitä, editoinut kirjoja ja ollut toiminnanjohtajana. Opiskelin myös raamattukoulussa, jossa erikoistuin lapsityöhön. Se antoi minulle valmiuksia opettaa seurakunnassa ja loppujen lopuksi toimia lapsityön johtajana.

Mitä teet Caspari-keskuksessa?

Erään kerran täällä vieraileva amerikkalainen järjestöjohtaja kysyi samaa. Vastasin, että olen projektikoordinaattori. Hän kommentoi hymyillen: ”Teet siis kaikkea.”

Olen projektien luoja, kehittäjä ja koordinoija. Ensisijainen tehtäväni on järjestää seminaareja ja koulutusta seurakuntien lapsityöntekijöille Israelissa. Lisäksi tarvittaessa editoin venäjänkielisiä tekstejä ja kirjoja paikallisten venäjää puhuvien uskovien tarpeisiin.

Mikä toi sinut Caspari-keskukseen?

Kasvatus kaikissa muodoissaan on aina kiinnostanut minua. Itse haluan jatkuvasti oppia jotakin uutta. Caspari-keskuksen keskeisin tehtävä on tukea messiaanisia seurakuntia koulutusta ja materiaalia tuottamalla. Tämä tavoite sopii hyvin yhteen persoonallisuuteni ja henkilökohtaisten päämäärieni kanssa.

Mistä pidät työssäsi eniten?

Pidän siitä, että tehtävät vaihtelevat. Joka päivä on erilainen. Saatan suunnitella ja organisoida kaksi kertaa vuodessa järjestettävää valtakunnallista sapattikouluseminaaria, tai sitten luon kokonaan uutta projektia – sellainen on esimerkiksi marraskuussa käynnistetty lapsityön verkkokurssi. Toisinaan opetan itse, kirjoitan tai editoin, tai autan jossakin muussa Caspari-keskuksen projektissa. Nautin tiimityöstä ja mahdollisuudesta tehdä asioita yhdessä muiden järjestöjen kanssa.

Mitä puuhaat mielelläsi, kun et ole töissä?

Pidän lukemisesta, piirtämisestä, uimisesta, vaeltamisesta ja ystävien tapaamisesta. Syvennyn mielelläni Tanachiin eli Vanhaan testamenttiin, ja opiskelen Uutta testamenttia juutalaisesta näkökulmasta. Rakastan maatani, ja olen aina valmis lähtemään retkille Raamattu kädessä tutkimaan Israelia.

Onko sinulla lempijaetta Raamatussa tai joku muu motto?

Juutalaisia eettisiä opetuksia käsittelevässä teoksessa Pirkei Avot on mielestäni mainioita elämänohjeita. Pidän erityisesti tästä:

Hän (rabbi Hillel) sanoi: ”Jos en huolehdi itsestäni, kuka sen tekee? Ja jos elän itselleni, mikä olen? Ja jos ei nyt, koska sitten?” (Pirkei Avot 1:14)

Tämä viisaus puhuu suhteestamme itseemme ja toisiin. Ensinnäkin olemme vastuussa omasta elämästämme. Jos makaat sohvalla, ja toivot, että joku muu ratkaisee ongelmasi, tulet pettymään. Tee ensin parhaasi oman elämäsi eteen. Toiseksi, jos ajattelet vain itseäsi, ja jätät huomiotta toisten tarpeet, et käyttäydy kuten ihminen vaan kuten eläin – huomaathan, että Hillel kysyy ”mikä olen?” eikä ”kuka olen?” Lopuksi: Kuinka kauan aiot lykätä asioita? Tee tänään se, mikä on tehtävä!