Paratiisin kaipuu

Katariina Leskelä

Seison Herodionin palatsissa, ja katselen ihaillen seinillä olevia freskoja. Värit ovat raikkaat ja kauniit. Tuntuu melkein mahdottomalta uskoa, että tämän huoneen remontti valmistui jo 15 vuotta ennen ajanlaskumme alkua! Punasävyisten freskojen yläpuolella kiemurtelee kukka- ja köynnöskuviota, ja niiden väliin on maalattu maisemia kuin pieniä ikkunoita. Tähän huoneeseen on taiteiltu paratiisin tuntua. Olemme juuri kävelleet teatterin ohi sekä raunioituneen pylväshallin ja roomalaisen kylpylän läpi, mutta tässä ylellisessä huoneessa seisoessani koen, että olen todella siirtynyt Rooman vasalliruhtinaan, Juudean kuninkaan Herodes Suuren (73-4 eKr.) aikaan. Olen vieraana Herodes Suuren palatsissa.

Herodes Suuri rakennutti nimeään kantavan Herodionin 11 km päähän Jerusalemista palatsiksi, linnoitukseksi ja hallinnolliseksi keskukseksi. Keinotekoisen vuoren huipulla voi edelleen nähdä, miten valtavasta rakennusprojektista oli kyse. Herodes Suuri hyödynsi roomalaista osaamista. Linnoituksessa oli seitsemän kerrosta, kaksinkertainen muuri, neljä tornia, kylpylä, kukoistava puutarha ja ylelliset asuintilat hallitsijaa varten. Yksi torneista kohosi 40 metrin korkeuteen.

Keisari Augustus oli laajentanut Herodes Suuren hallintoaluetta niin, että siihen kuului Juudean, Idumean, Galilean, ja Samarian lisäksi laajoja alueita Jordanin itäpuolelta. Kiitollisuudesta keisaria kohtaan Herodes Suuri rakensi Kesarean satamakaupungin. Lisäksi hän rakensi uudelleen Samarian kaupungin ja nimesi sen Sebasteksi, keisarin kunniaksi. Kunnianhimoisimpiin hankkeisiin kuului Jerusalemin temppelin uudelleen pystyttäminen.

Herodes Suuri jäi historiaan myös julmana ja vainoharhaisena hallitsijana. Hän murhasi yhden kymmenestä vaimostaan, kolme pojistaan ja monia muita, joiden hän uskoi vaarantavan oman tai hänen jälkeläistensä valta-aseman.

Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä. He kysyivät: “Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme.” Kuullessaan tästä kuningas Herodes pelästyi, ja hänen kanssaan koko Jerusalem. Hän kutsui koolle kansan ylipapit ja lainopettajat ja tiedusteli heiltä, missä messiaan oli määrä syntyä. “Juudean Betlehemissä”, he vastasivat, “sillä näin on ilmoitettu profeetan kirjassa: – Sinä, Juudan Betlehem, et ole suinkaan vähäisin heimosi valtiaista, sillä sinusta lähtee hallitsija, joka on kaitseva kansaani Israelia.” Silloin Herodes kutsui salaa tietäjät luokseen ja otti heiltä juurta jaksain selville, milloin tähti oli tullut näkyviin. Sitten hän lähetti heidät Betlehemiin. “Menkää sinne”, hän sanoi, “ja ottakaa asiasta tarkka selko. Kun löydätte lapsen, niin ilmoittakaa minulle, jotta minäkin voisin tulla kumartamaan häntä.” (Matt. 2:1-8)

Raamattu kertoo meille, että Herodes Suuri sai vieraakseen arvovaltaisen seurueen idästä. Tämä saattue ja heidän kysymyksensä aiheuttivat kuohuntaa koko Jerusalemissa. Ylipapit ja lainopettajat osasivat vastata, että Messiaan oli määrä syntyä Betlehemissä. Herodes Suuri halusi tietää kaiken tähdestä, jota hän itse ei ollut nähnyt. Hän esitti vakuuttavasti, että oli valmis kumartamaan tätä lasta, uutta kuningasta. Vierailu jäi painamaan Herodes Suuren mieltä, ja hän jäi odottamaan tietäjien paluuta. Herodionin linnoituksella seisoessani kuvittelen, miten linnoituksen tornista tähyiltiin Betlehemin suuntaan. Matkaa Herodionista Betlehemiin on vain viisi kilometriä. Ymmärrän, että erikoisen seurueen paluu olisi huomattu välittömästi.

Kirjoittaja Katariina Leskelä Herodes Suuren palatsissa.

Jumalan suunnitelmaan kuului se, että Vapahtaja Jeesus Kristus syntyi tämän hallitsijan silmien alla. Jumalalla on varaa toteuttaa suunnitelmansa mahdottomalta näyttävän vaaran edessä. Jumala varoitti tietäjiä, ja he palasivat toista reittiä kotiin. Samoin enkeli ilmestyi Joosefille ja niin Maria, Joosef ja Jeesus pakenivat vainoa Egyptiin. Kun Herodes Suuri ymmärsi, että oli kadottanut tietäjät, hän surmautti kaikki kaksivuotiaat ja sitä nuoremmat laajalta alueelta Betlehemin ympärillä. Uudelle kuninkaalle ei ollut tilaa. Herodes Suuri kuuli Messiaan tulosta, mutta se tieto ei saanut hänen sydäntään nöyrtymään. Asemansa tunnukseksi hän painatti rahan, jota koristi Messiaan tähti.

Palaan nykyhetkeen ja tuohon kauniiseen huoneeseen Herodes Suuren palatsissa. Maalausten värit ovat vielä näkyvissä, mutta freskoista on tippunut palasia. Kuviot ovat osittain tuhoutuneet. Kuvat kertovat paratiisin kaipuusta. Arabian kielellä Herodionia kutsutaan ”Pienen paratiisin vuoreksi.” Ihminen etsii kaikin keinoin paratiisia. Hän yrittää rakentaa sellaisen itse ympärilleen, mutta se ei kestä. Jeesus laskettiin Betlehemissä vaatimattomaan seimeen, vaikka upea palatsi olisi ollut valmiina vain viiden kilometrin päässä. Jeesus syntyi maailmaan pelastaakseen meidät ja valmistaakseen paratiisin meille. Yksi hänelle osoitettu nöyrä pyyntö avasi kerran oven sinne (Luuk. 23: 42-43): ”Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi.” Jeesus vastasi: ”Totisesti jo tänään olet kanssani paratiisissa.”

 

Kirjoittaja osallistui Caspari-keskuksen Discovering Jesus in His Jewish Context -kurssille marraskuussa 2019. Seuraava kurssi pidetään 19.-30.4.2021. Lue lisää: https://www.caspari.com/discoveringjesus/