Kannattava sijoitus

Kristoffer Eknes, Return2Sender-nuorisojärjestön johtaja

bible school group on tour of IsraelOlen aina tiennyt, että Jeesus oli juutalainen, mutta en ole aina ymmärtänyt mitä se tarkoittaa uskoni kannalta. Kunnes eräänä päivänä asia suorastaan iskeytyi tietoisuuteeni. Istuin kirkossa Jaffassa, Tel Avivissa, noin kymmenen vuotta sitten. Olin ollut vapaaehtoistyössä Immanuel-kirkossa sitä ennen kolmen kuukauden ajan. Jakso oli ollut muutenkin ikimuistoinen, ja sitten koin jotakin, joka kirjaimellisesti muutti loppuelämäni.

Kun ylistin Jumalaa yksin kirkossa, yhtäkkiä mieleeni nousi ajatus: ”Rukoilen Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumalaa paikassa, jossa Jumala puhui Pietarille näyssä. Täällä Pietari vakuuttui siitä, että Jeesus ei kuollut vain Israelin puolesta, vaan kaikkien kansojen tähden.” Noista päivistä lähtien usko juutalaiseen Jeesukseen on ollut tarjolla myös minulle, joka en ole juutalainen.

Tuo vuosien takainen ilmestyksenomainen oivallus muokkasi teologiaani niin perustavalla tavalla, että sen jälkeen olen omistanut työurani evankeliumin levittämiseen juutalaisten keskuudessa ja ponnistellut sen eteen, että kristityt ymmärtäisivät uskon juutalaisten juurien merkityksen.

Raamattukurssi nuorille aikuisille

Useiden vuosien ajan Norjan Israel-lähetyksessä on unelmoitu nuorten aikuisten raamattukoulun perustamisesta Israeliin. Siellä nuoret saisivat kokemuksen Raamatun maantieteellisestä ja juutalaisesta kontekstista. Olemme etsineet kumppaneita, jotka jakaisivat saman näyn. Vuonna 2018 loimme kahden kuukauden pilottiohjelman, jossa yhdistyivät opetus ja vapaaehtoistyö. Seitsemän osallistujaa ilmoittautui mukaan. Caspari-keskus isännöi kurssia ja vastasi pääosin opetuksesta, minkä lisäksi mukaan kutsuttiin muutamia paikallisia tai kansainvälisiä opettajia. Ohjelma oli välitön menestys, ja se innosti meitä jatkamaan.

Vuonna 2019 kumppaniksemme tuli norjalainen opisto, jossa on kansainvälisen työn opintolinja. Saimme yli 60 hakemusta kaikenikäisiltä opiskelijoilta, ja lopulta hyväksyimme heistä 14 uuteen ohjelmaamme nimeltä ”First: Israel” (Ensin Israel). Majoitukseen liittyvien rajoitusten vuoksi emme voineet ottaa enempää halukkaita. Kurssilaiset olivat hieman nuorempia kuin ensimmäisellä kerralla, ja siksi heidän kielitaitonsa ja pohjatietonsa olivat vähäisemmät kuin edellisellä ryhmällä. Pelkäsin, että nämä rajoitteet vaikuttaisivat kielteisesti kokemukseen, mutta pelkoni osoittautui turhaksi. Yksi kurssilainen kiteytti palautteessa vaikutelmiaan näin: ”Odotin innolla jokaista opetuspäivää! Oli kiehtovaa, kuinka paljon opettajat tiesivät.” Monet kirjoittivat, miten he olivat lopultakin ymmärtäneet, että Jeesuksen juutalaisuus oli oikeasti keskeinen asia. Vanhan ja Uuden testamentin välinen yhteys avautui vihdoin, ja pyhästä kirjasta muodostui heidän mielissään yksi juutalainen kokonaisuus.

Silmäys tulevaisuuteen

Tämän vuoden syyskuussa alkavalle kurssille saimme lähes 60 hakemusta jo ennen joulua, toisin sanoen paljon ennen määräpäivää. Vaikuttaa siltä, että nuoret aikuiset suorastaan janoavat syvällistä raamattuopetusta ja kokemusta Israelin maasta ja kulttuurista! Haluamme vastata tähän tarpeeseen. Olemme suunnitelleet perustavamme Israeliin keskuksen, jossa voisimme järjestää raamattukursseja kansainväliselle kohderyhmälle ilman että joudumme majoituksen takia rajoittamaan ryhmäkoon tarpeettoman pieneksi. Samalla haluaisimme olla siunaukseksi myös paikalliselle uskovien yhteisölle. Tällä hetkellä etsimme mahdollisia kumppaneita ja tukijoita tälle hankkeelle. Monet kursseistamme kiinnostuneet ovat eri puolilta maailmaa: Alankomaista, Saksasta, Suomesta, Yhdysvalloista. Siksi näemme, että hankkeeseen sisältyy valtavia mahdollisuuksia. Tämä voi olla tilaisuus investoida eri maista tulevien nuorten ja varttuneempienkin kristittyjen uskonelämään. Raamattuun pureutuminen yhdessä toisten uskovien kanssa on suurimpia lahjoja, joita voimme toisillemme antaa.

Koronaviruspandemian takia suunnitelmamme ovat väliaikaisesti pysähdyksissä. Toivomme edelleen, että pystymme pitämään syksyn kurssin sovitusti ja järjestämään kansainvälisen nuorten aikuisten kurssin keväällä 2021. Valitettavasti se riippuu nyt ennen muuta tekijöistä, joihin emme voi vaikuttaa. Rukoilemme johdatusta, ja jätämme hankkeemme Jumalan käsiin.

 

Kristoffer Eknes

Kristoffer Eknes toimii johtajana Return2Sender-nuorisotyössä, joka on osa Norjan Israel-lähetystä. Norjan Israel-lähetys perusti Caspari-keskuksen vuonna 1982.