Vuosi koronaa seurakunnissa Israelissa – haaste ja siunaus

Tanja Shoshani, projektikoordinaattori

Kuva kirkosta sisältä

Lähi-idän vanhin protestanttinen kirkko Christ Church Jerusalemissa. Sen tiloissa kokoontuu myös messiaaninen seurakunta. (Kuva: Bahnfrend, Wiki Commons)

Israel on nyt alkanut avata yhteiskuntaa ja helpottaa rajoituksia, jotka kestivät vuoden. Maaliskuusta lähtien sisätiloissa on saanut kokoontua yhtä aikaa 20 rokottamatonta tai 50 rokotettua henkilöä. Vuoden aikana seurakunnat ovat kohdanneet monia haasteita näkymättömän viruksen takia.

Israel on tiiviisti asuttu, ja korona levisi nopeasti useina aaltoina eri yhteisöissä. Viranomaiset käyttivät ankaria keinoja kontrolloidakseen vakavaa tilannetta. Maaliskuussa 2020 useimpien messiaanisten seurakuntien kokoontumiset siirtyivät Zoomiin tai muille nettialustoille. Sään ja sääntöjen salliessa jotkut seurakunnat tapasivat ulkona puistoissa. Myös kotiryhmät kokoontuivat silloin kun se oli mahdollista.

Minulla oli etuoikeus haastatella Beit Immanuel -seurakunnan vastuunkantajaa Tel Avivista ja erästä pastoria Keski-Israelista. Kysyin, millaisia vaikutuksia epidemialla oli heidän seurakuntalaisiinsa.

Pastori Keski-Israelista kertoi, että pandemia aiheutti paljon pelkoa ja ahdistusta. Jatkuva epätietoisuus, korkea työttömyysaste ja vaihtuvat tilanteet heijastuivat ihmisiin kielteisellä tavalla. Monen ajatus kääntyi lopun aikoihin. Pastori piti koko vuoden opetussarjaa Raamatusta Zoomin kautta. Hänen mukaansa paras rohkaisu ja lohdutus löytyvät Raamatusta, silloinkin kun täydellinen epävarmuus ympäröi meidät. Jumalan sana tuo avun kaikkiin tilanteisiin.

Seurakunnan tilaisuuksiin osallistuminen oli helppoa omalta kotisohvalta, mutta moni kaipasi oikeita kohtaamisia. Sen oli todennut Beit Immanuel -seurakunnan vastuunkantajakin. Valitettavasti oli myös niitä, jotka katosivat yhteydestä vuoden aikana. Nähtäväksi jää, palaavatko he takaisin kun epidemia on ohi. Koronatartunnan pelossa monet ikääntyneet yhteisön jäsenet eivät uskaltaneet lähteä kotoaan tai ottaa vastaan vieraita. Seurakunnan työntekijät pitivät heihin yhteyttä puhelimitse. Beit Immanuel kohtasi lisäksi teknisiä haasteita. Seurakunta joutui hankkimaan uudet videointilaitteet, jotta ihmiset saattoivat osallistua nettikokoontumisiin.

Haastateltavat totesivat, että vaikeudet olivat saaneet monen miettimään hengellisiä asioita. Kumpaankin seurakuntaan oli liittynyt uusia jäseniä. Lisäksi Beit Immanueliin oli palannut joitakin aikaisemmin seurakuntayhteydestä vieraantuneita. Moni oli rohkaistunut kertomaan uskostaan työpaikalla ja muissa arkisissa ympyröissään.

Näyttääkin siltä, että yleinen epävarmuus on lujittanut uskovien luottamusta Jumalaan kaiken hyvän lähteenä. Rukous, seurakunnan ydintoiminto, on vahvistunut. Koronavirusepidemia on ollut suuri haaste, mutta seurakunnat ovat löytäneet tapoja kokoontua yhteen. Vaikeina aikoina yhteys Jumalaan ja uskonsisariin ja -veljiin on elintärkeä.